Clubgids Borussia Dortmund

      Geen reacties op Clubgids Borussia Dortmund

dortmund1

We gaan terug naar het seizoen 2001/2002. De fans van het Duitse Borussia Dortmund beleven een fantastisch jaar. Onverwachts wordt de landstitel veroverd, nadat drie speelrondes voor het einde de achterstand op koploper Bayer Leverkusen nog vijf punten bedraagt. Ook Europees gaat het dat seizoen geweldig. De finale van de UEFA Cup wordt bereikt, waarin Feyenoord uiteindelijk te sterk blijkt. Anno 2010, een kleine acht jaar later, zijn de Dortmunders behoorlijk weggezakt. De club is inmiddels een grauwe middenmoter in Duitsland en Europees is er al jaren niets meer gepresteerd. Weet jij Borussia Dortmund terug te brengen naar waar het hoort? Lukt het jou om van de club die in het grootste stadion van Duitsland speelt ook daadwerkelijk de grootste club van het land te maken?

Stad en omgeving
Dortmund is een stad in Duitsland op zo’n 100 kilometer van de Nederlandse grens. Met haar 585.000 inwoners is Dortmund de zevende stad van Duitsland en de grootste van het Ruhrgebied. De stad kent een rijke historie en hoort sinds 1815 bij het koninkrijk Pruisen, wat later Duitsland zou worden. Toch is er tegenwoordig van deze geschiedenis niet veel terug te vinden. Dortmund is tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd, historische gebouwen zijn er dus nog maar weinig.

dortmund2
Dortmund

Iedere voetballiefhebber die aan Dortmund denkt, legt vrij snel de link naar dat prachtige stadion dat er staat. Tegenwoordig draagt het weliswaar de naam van een sponsor, voor velen is het Westfalenstadion de enige juiste naam. Hierin werden legendarische wedstrijden gespeeld op het Wereldkampioenschap van 1974, waaronder de halve finale tussen Nederland en Brazilië. Dankzij doelpunten van Cruijff en Neeskens won Nederland dat duel met 2-0 en werd de finale van het toernooi bereikt. Ook op het WK van 2006 werd er gebruik gemaakt van het stadion, belangrijkste wedstrijd was toen de halve finale waarin latere wereldkampioen Italië het gastland met 0-2 versloeg.

Clubhistorie
Bijna alle clubs in de Duitse Bundesliga zijn opgericht in de eerste tien jaar van de vorige eeuw, of in het laatste decennium van de negentiende eeuw. Ook Borussia Dortmund is daar één van. Op 19 december 1909 werd de club opgericht, min of meer uit protest tegen de kerk. Van de priester mocht er alleen voetbal gespeeld worden onder strenge voorwaarden, waarna een groep jonge Dortmunders zelf een team besloot op te richten. De naam Borussia werd afgeleid van de nabijgelegen brouwerij en is tevens Latijns voor ‘Pruisen’, de naam van het vroegere Duitsland. De eerste jaren speelde Borussia Dortmund in een blauwwit gestreept shirt, maar al in 1913 ging de club over op het beroemde zwartgele tenue, waar vandaag de dag nog altijd in gespeeld wordt.

Het seizoen 1911/1912 was het eerste jaar waarin Borussia Dortmund meespeelde in een officiële competitie, de C-liga. Onmiddellijk werd de club kampioen en twee jaar later eindigden de Dortmunders ook in de B-klasse bovenaan. Via kampioenschappen in de Kreisliga, de twee Bezirksklasses en de Gauliga wist Dortmund zich op te werken tot de top van de regio. Want het voetbal in Duitsland was destijds opgesplitst in vele regio’s. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het voetbal serieus op de kaart gezet in Duitsland. In 1947 werd de Oberliga opgericht als hoogste voetbaldivisie in Duitsland en Dortmund speelde mee in de Oberliga West. De eerste drie edities wisten de Dortmunders onmiddellijk op hun naam te schrijven, waarna ook in 1953, 1956 en 1957 de titel werd veroverd.

dortmund3
Borussia Dortmund – Schalke 04 in 1956

In 1963 besloot de DFB de Bundesliga op te richten, de beste teams uit heel West-Duitsland speelden in deze competitie. De eerste vier seizoenen verliepen uitstekend voor Borussia Dortmund, met een tweede plaats in 1966 als beste prestatie. In datzelfde jaar werd ook de eerste Europese prijs in de wacht gesleept. Na Atletico Madrid in de kwartfinale en West Ham United in de halve finale werd het grote Liverpool met 2-1 verslagen in de finale van de Europacup II. Na deze successen zakte Dortmund ver weg en de landstitel kwam jarenlang niet meer in de buurt. In 1972 degradeerde de club zelfs naar de Regionalliga, maar via de nieuw opgerichte 2. Bundesliga keerde Borussia in 1976 alweer terug op het hoogste niveau. Wat volgde waren vijftien seizoenen in de middenmoot. Jarenlang deed de club niet mee om de prijzen, maar was er, op het seizoen ’85/’86 na, ook zeker geen sprake van degradatiegevaar.

De jaren negentig van de vorige eeuw zouden de gloriejaren van de club worden. In 1991 werd de toen nog onbekende Ottmar Hitzfeld coach van Borussia Dortmund en hij slaagde erin om Die Borussen weer mee te laten draaien in de top van Duitsland. In 1995 werd Borussia Dortmund voor het eerst sinds 38 jaar landskampioen en ook het jaar daarop ging de kampioensschaal naar Dortmund. Ondertussen liet de club ook Europees weer van zich horen. In 1993 werd de finale van de UEFA Cup gehaald, maar het Italiaanse Juventus was over twee wedstrijden de sterkste. In 1994 werd Dortmund in de kwartfinale van de UEFA Cup uitgeschakeld door Inter en weer een jaar later was het in de halve finale weer Juventus dat de Duitsers de weg naar Europees succes versperde.

dortmund4
Het team dat in 1966 de Europacup II won

In het seizoen 1995/1996 mocht Dortmund voor het eerst meedoen in de Champions League. De poulefase werd knap overleefd, maar het grote Ajax bleek in de kwartfinales te sterk. Wat volgde was het seizoen 1996/1997 en eindelijk was het raak. Na onder andere AJ Auxerre en Manchester United verslagen te hebben, werd er in de finale van de Champions League afgerekend met Juventus. Via twee doelpunten van Karl-Heinz Riedle en één maal Lars Ricken versloeg Dortmund het sterke ‘Juve’. Dat de jonge Del Piero nog tegen scoorde mocht niet baten, de wedstrijd eindigde in 3-1 en het eerste grote Europese succes was een feit voor Borussia Dortmund.

Er werd groot feest gevierd in Duitsland, maar het veroveren van de Champions League was wel het begin van een mindere periode in Dortmund. Sinds 1997 draait de club mee in de middenmoot van de Bundesliga, met het seizoen 2001/2002 als grote uitzondering. Onverwachts werd de club toch weer landskampioen en ook een Europese prijs was erg dichtbij. In de finale van de UEFA Cup was Feyenoord echter met 3-2 te sterk. In 2004 kwam Bert van Marwijk naar Dortmund, maar hij kon niet voorkomen dat de club afzakte in de Duitse competitie. Vanwege de torenhoge schulden was een plaats bij de nationale top niet realistisch meer en inmiddels is Borussia Dortmund dus niet meer dan een middenmoter.

dortmund5
De Champions League winst van 1997 wordt gevierd

Verwachtingen
Het bestuur zal in het eerste seizoen niet al te veel van je verwachten. De laatste twee seizoenen voor jouw komst eindigde de club als dertiende en zesde en ook het bestuur ziet in dat er vanwege de financiële moeilijkheden op korte termijn niet al te veel mogelijk is. De minimale verwachting voor het seizoen 2009/2010 is dat je met Dortmund op ‘een respectabele plek’ in de Bundesliga eindigt. In de praktijk zal dit het linkerrijtje betekenen en deze doelstelling is zeker haalbaar. Borussia Dortmund heeft de negende plaats als prognose. Eén van de overige doelstellingen is dat je in het nationale bekertoernooi, de DFB-Pokal, minimaal de kwartfinale haalt. Aangezien je instroomt in de 1/32e finale houdt dit in dat je ten minste drie rondes zal moeten overleven om aan deze verwachting te voldoen. Je zal in het eerste seizoen geen Europese wedstrijden spelen.

Faciliteiten
Als manager bij Borussia Dortmund zal je de beschikking hebben over uitstekende faciliteiten. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het Signal Iduna Park, vernoemd naar een grote verzekeringsmaatschappij. Sinds 1 december 2005 heet het stadion zo, daarvoor was ‘Westfalenstadion’ de naam. Deze naam was over de hele wereld bekend, maar vanwege de financiële problemen kon de club niets anders doen dan de naam te verkopen. Buiten de officiële naam is het Signal Iduna Park een prachtige voetbaltempel. Het stadion heeft 53.619 zitplaatsen en daarnaast kunnen er nog ruim 27.000 fans plaatsnemen op de befaamde zuidtribune. Dit zijn alleen staanplaatsen en daarmee heeft Dortmund de grootste staantribune van Europa.

dortmund6
Signal Iduna Park

De staat van het stadion is zeer goed te noemen. Uiteraard heeft de club de beschikking over veldverwarming, wat maakt dat het veld er uitstekend bijligt. Dit veld is van natuurgras en is 115 meter lang en 75 meter breed. Een dak heeft het Signal Iduna Park niet. Naast een prachtig stadion zit het ook met de overige accommodaties wel goed. Het kantoorpersoneel werkt in goede ruimtes en verder is het trainingscomplex uitstekend, evenals de jeugdaccommodatie. Sinds 1974 is het Signal Iduna Park de thuishaven van Borussia Dortmund. Daarvoor speelde de club van 1910 tot 1937 op Sportpark Weiße Wiese, dat plaats bood aan 10.000 toeschouwers. Vanwege de oorlogsvoorbereidingen moest de club het sportpark verlaten en het verhuisde in 1937 naar Stadion Rote Erde. Hier bleven de Dortmunders spelen tot 1974, toen er voor het WK in West-Duitsland een gloednieuw stadion gebouwd werd, pal naast het oude stadion. Toch wordt er nog regelmatig gebruik gemaakt van Die Rote Erde, dat vandaag de dag nog altijd een capaciteit heeft van ruim 25.000 plaatsen. Het tweede elftal speelt zijn thuiswedstrijden in het stadion, dat in 1976 en 2006 nog grondig gerenoveerd werd.

Samenwerkingsverbanden
Borussia Dortmund heeft sinds 12 maart 2008 een samenwerkingsverband met het Oostenrijkse Austria Wien, uitkomend in de 1. Bundesliga. Austria is een topclub in Oostenrijk. Het wist zich al 23 keer tot landskampioen te kronen, waarvan de titel in 2006 tot dusver de laatste is. De samenwerking houdt in dat Dortmund spelers kan verhuren aan Austria Wien, waarbij het salaris voor de Duitsers blijft. Tevens zal Austria jaarlijks een oefenwedstrijd tussen de samenwerkende clubs organiseren. De samenwerking met de Wenen is de enige die de club heeft, maar het bestuur staat zeker open voor overeenkomsten met meer clubs.

Financiën

De zwakke plek van Borussia Dortmund. Het mag dan een grote club zijn in Duitsland, financieel staat het er helemaal niet goed voor. Er staat nog wel €15.000.000 op de balans, maar dat is volledig geleend geld. Tot juli 2022 zal er maandelijks een bedrag van €528.000 afgelost moeten worden van een oude lening. Een transferbudget is er niet. Mocht je de selectie willen versterken dan zal je het moeten hebben van transfervrije spelers, of je zal eerst moeten verkopen. Van de inkomsten uit verkochte spelers zal er 60% beschikbaar zijn om te investeren in nieuwe aanwinsten.

Er is een salarisbudget beschikbaar van €550.000 per week en hier zal je in eerste instantie niet mee kunnen schuiven. Dit budget is al bijna volledig ingevuld, want wekelijks wordt er €545.689 uitgegeven aan de lonen van je spelers en staf. Hier liggen zeker verbeterpunten, want er is een aantal spelers in de selectie dat eigenlijk meer verdient dan het hoort te verdienen. Absolute topverdiener is Sebastian Kehl en dat is ook wel terecht, maar je zou kunnen kijken of je andere grootverdieners als Nelson Valdez en Mohamed Zidan zou kunnen slijten. Deze twee spelers zijn eenvoudig te vervangen, maar nemen samen toch maarliefst 14% van je totale salarisbudget in. Ondanks dit alles liggen de totale salariskosten onder het gemiddelde in de Bundesliga.

dortmund7
De ‘Gelbe Wand’ op de zuidtribune geniet tot ver buiten Duitsland grote bekendheid

Positief punt is dat er sponsorcontracten zijn afgesloten voor de langere termijn. Van stadionsponsor Signal Iduna zal je nog tot 2016 jaarlijks €4.000.000 ontvangen en hoofdsponsor Evonik zal nog tot 2011 ieder jaar maarliefst €12.000.000 op je rekening storten. Verder zal je veel geld ontvangen uit de verkoop van de seizoenskaarten. Borussia Dortmund heeft ontzettend veel supporters en verkoopt zodoende jaarlijks meer dan 50.000 seizoenskaarten tegen een gemiddelde prijs van €463. Deze prijs is vrij hoog, in tegenstelling tot de gemiddelde kaartprijs van €34 voor één wedstrijd.

Technische staf
Als manager van Borussia Dortmund zal je geadviseerd worden door drie assistenten. Met Zeljko Buvac zal je de meeste zaken bespreken. Hij is Bosniër, maar spreekt vloeiend Duits en heeft een goede kijk op het spelletje. Zijn carrière als speler was niet indrukwekkend, maar als assistent-manager heeft hij toch al ruim acht jaar ervaring in Duitsland. Verder zal je geassisteerd worden door Peter Krawietz, een jonge, onervaren trainer. Aan deze man zal je niet veel hebben, het zou vanwege de financiële situatie niet verkeerd zijn om hem eens vriendelijk te verzoeken z’n contract in te leveren. Ten slotte draagt ook Hannes Wolf de titel ‘assistent-manager’, maar buiten de gezelligheid na afloop van de wedstrijden hij voegt niets toe aan het eerste elftal. Met zijn 28 jaar is hij ook erg jong voor een staflid, hij zal zich in principe bezighouden met het tweede elftal. Al met al kan geconcludeerd worden dat drie assistenten toch wel iets te veel van het goede is.

Opvallend is dan dat de rest van de staf erg mager is ingevuld. In vergelijking met andere Bundesligaclubs is de invulling van de trainers en scouts zelfs belabberd te noemen. Van de schamele vier trainers die de hoofdploeg onder handen nemen zijn er ook nog eens twee die zich enkel met de doelmannen bezighouden. Verder is er een fitnesscoach en slechts één jeugdtrainer. Een totaal van zes trainers, daar waar het bestuur er elf toe staat. Bij de scouts is het niet veel anders. De club heeft er slechts drie in dienst, daar waar er negen mogelijk zijn. Werk aan de winkel op dit gebied.

dortmund8
Clubicoon Lars Ricken is de enige jeugdtrainer bij Borussia Dortmund

Selectieanalyse
Een analyse van de selectie begint altijd bij de doelmannen. Roman Weidenfeller is de beste optie als eerste keeper. Hij is al zeven seizoenen de vaste sluitpost in Dortmund, maar is wel vrij blessuregevoelig. Je kunt hem prima opstellen in je eerste seizoenen, maar mochten de financiën het toelaten dan is een nieuwe keeper geen slecht idee. Voor de top in de Bundesliga komt Weidenfeller te kort en datzelfde geldt zeker voor de reservekeepers. Marc Ziegler is tweede doelman en Marcel Höttecke staat derde in de rangorde. Aardige jongens, maar zodra je ze moet opstellen kom je in de problemen.

De rechtsbackpositie is ook niet al te sterk ingevuld met Patrick Owomoyela als beste speler op die plek. Hij mag opbouwend dan sterk zijn, defensief is hij kwetsbaar. Ook voor hem geldt dat hij voor de top van de Bundesliga te kort komt en dat is toch waar Dortmund op de lange termijn weer naar toe wil. Een alternatief voor Owomoyela is al helemaal niet binnen handbereik, want tweede keus Sebastian Hille komt zelfs te kort voor het niveau van de 1. Bundesliga. Het is dus aan te raden om nog voor de start van je eerste seizoen een nieuwe rechtsback aan te schaffen. Het centrale duo achterin is hét sterke punt van de selectie. Neven Subotic en Mats Hummels zijn twee ijzersterke centrale verdedigers en ondanks hun jonge leeftijd (beiden twintig) zijn ze al goed genoeg om het samen achterin potdicht te houden. Bij blessures of schorsingen van één van hen staat een goede vervanger meteen klaar, Felipe Santana kan namelijk moeiteloos mee in de basis. Op linksback is de Braziliaan Dede een heerlijke speler. Hij heeft al sinds 1998 een vaste basisplaats in Dortmund, maar een goede vervanger voor hem is niet voor handen. Marcel Schmeltzer is je reservelinksback, maar een wereld van verschil vergeleken met Dede.

Controleur op het middenveld is Sebastian Kehl. Hij is de onbetwiste aanvoerder en niet meer weg te denken uit het team van Borussia Dortmund. Al acht jaar lang is hij de motor op het middenveld, maar mocht hij toch geblesseerd raken dan kan de Braziliaan Tinga zijn positie overnemen. De posities op het middenveld zijn goed ingevuld, want ook Nuri Sahin en Tamás Hajnal zijn erg goede spelers. Eventueel kan ook centrumverdediger Mats Hummels doorgeschoven worden naar het middenveld, dus het is niet noodzakelijk om voor deze linie nieuwe spelers te halen.

De basisspelers voor op de vleugels zijn redelijk goed ingevuld bij Borussia Dortmund. De Pool Jakub Blaszczykowski zorgt met zijn snelheid voor veel dreiging vanaf rechts, maar een echte linksbuiten ontbreekt in de selectie. Zonder versterkingen is Dimitar Rangelov de beste optie voor die positie, al komt hij als spits eigenlijk beter tot zijn recht. Goede back-ups voor deze posities vind je niet terug in de bestaande selectie. Markus Feulner is simpelweg niet goed genoeg en Tamás Hajnal kan in nood wel als linksbuiten uit de voeten, maar hem heb je op het middenveld weer keihard nodig. Er zal dus een echte buitenspeler bij moeten komen.

Ten slotte de overbevolkte spitspositie. De Argentijnse aankoop Lucas Barrios is je beste spits in de selectie, gevolgd door de Bulgaar Rangelov. Mohamed Zidan en Nelson Valdez zijn best wel goede spitsen, maar zoals eerder gezegd zijn zij grootverdieners in de selectie, terwijl ze toch regelmatig op de bank plaats zullen moeten nemen. Vanwege de slechte financiële situatie is het verstandig deze jongens te verkopen en talent Damien Le Tallec te gebruiken als stand-in voor Barrios. Je kunt hem ervaring laten opdoen door hem regelmatig in te laten vallen of door hem te verhuren. Met deze jonge Fransman heb je zeker een groeibriljantje in huis.

dortmund9
Selectie Borussia Dortmund in het seizoen 2009/2010

Beste opstelling
DM: Roman Weidenfeller
VL: Dede
VC: Mats Hummels
VC: Neven Subotic
VR: Patrick Owomoyela
VM: Sebastian Kehl
CM: Nuri Sahan
CM: Tamás Hajnal
RB: Jakub Blaszczykowski
LB: Dimitar Rangelov
SP: Lucas Barrios

Spelplezier
Het is erg uitdagend om met Borussia Dortmund aan de slag te gaan. De club is afgezakt in Duitsland, maar de mogelijkheden om er toch weer wat moois van te maken liggen er. De historie is rijkelijk en het elftal wordt iedere thuiswedstrijd gesteund door zo’n 80.000 zeer luidruchtige fans, die allemaal vurig hopen op een terugkeer bij de topploegen van Duitsland. Het financiële plaatje is alles behalve rooskleurig, maar dit weet het bestuur ook. Je zult de tijd krijgen om te bouwen aan een sterk elftal, dat op de lange termijn weer mee moet doen om de prijzen, zowel nationaal als internationaal. Lukt het jou om de tijden van de jaren negentig te doen herleven in Dortmund?

Officiële clubsite
www.bvb.de

Deze clubgids is geschreven met versie 10.3 en de Sports Interactive Data Update III

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *